Hırsızlık, en az insanlık tarihi kadar eski bir kavramdır. Tarih öncesi çağlarda, güçlü insanlar istedikleri şeyi diğer insanlardan alabilmekteydi. O zamanlar bir suç olarak yaptırımı olmayan, güç ve otorite göstergesi olarak kullanılan bu kavram, gelişen insanlık ahlakı, eğitim, kurulan hukuk sistemi ve kurallar bütünü ile günümüzde artık suç olarak kabul ediliyor.
Geçirdiğimiz süreçte hırsızlık olayları, bilinçlenmeye ve alınan birçok önleme rağmen yaşanmaya devam etmektedir. Peki, bir hırsızın evinize girmeden önce nelere dikkat ettiğine, sizi nasıl takip ettiğine ve nelerin onları kaçırdığına dikkat ettiniz mi? Gelin birlikte inceleyelim;
Keşif
Bir hırsız evinize, iş yerinize, kısacası size ait mekanlara girmeden ve size ait eşyaları çalmadan önce, gireceği yerleri gözlemlemektedir. İşe gidiş ve geliş saatlerinizden, evde yanan ışıklara kadar dikkat etmektedir. Burada, eve gündüz mü yoksa gece mi gireceğini, alarm sistemlerinin olup olmadığını belirlemektedir. Bazen bir tesisatçı veya kamu görevlisi gibi kılık değiştirip zile basabilir ya da broşür bırakma yalanı ile eve veya iş yerine yakından bakma fırsatı yaratmaktadır.
Giriş katta ikamet ediyor veya çalışıyorsanız, cam ve balkonunuzun önünde yer alan çalı ve ağaçlar, hırsızlar için kolayca giriş şansı yaratmaktadır. Hem gece karanlığında görünmeden girebilir hem de sokaktan geçenler veya komşular içerde olup biteni anlamayabilirler.
Olay Anı
Alarm sisteminizin olmadığını belirleyen hırsız, evinize veya iş yerinize girmeye karar verdikten sonra, önce içeride biri olup olmadığını kontrol eder. Bazen zile basıp farklı bir hikâye ile karşınıza çıkabilir, bazen de siz uyurken girmeye çalışırlar. Açık unutulan pencereler, kilidi kolay açılan kapılar veya kapı üzerinde unutulan anahtarlar işlerini kolaylaştırır.
İçeri girdikten sonra ilk bakılan yatak odalarıdır. Genel olarak para, mücevher gibi değerli ve kolay taşınabilir eşyalar yatak odalarında muhafaza edildiğinden, ilk hedef yatak odaları olmaktadır.
Ortalama olarak bir soygun olayı 6 ila 12 dakika arası sürmektedir. Hırsız evinize veya iş yerinize girmek için ortalama 90 saniye harcamaktadır. Bu süreyi aşarlarsa başka hedefe yönelirler.
Hırsızlardan Nasıl Korunursunuz?
Hırsızları özel bölgenizden uzak tutmak için uygulanan birçok geleneksel yöntem mevcuttur.
- Evde yoksanız, açık ışık veya televizyon bırakabilirsiniz.
- Uzun süreli evden ayrılışlarınızda, güvendiğiniz komşularınıza veya yakınlarınıza evin anahtarını bırakabilirsiniz.
- Kapı önüne konan çöpler, yine kapıya deneme amaçlı bırakılan broşürlerin alınması hırsızlara caydırıcı olacağını düşünebilirsiniz.
- Evcil dostlarımızın varlığı da hırsızlık olaylarına karşı önlem olarak düşünebilir.
- Zemin ve giriş katı kullanıyorsanız sensör lambalar, çift kilit ve demir parmaklıklar taktırmak da alınan önlemler arasındadır.
Ancak bunların hiçbiri evinize veya iş yerinizi korumak için tam etken değildir.
Kapı veya pencere girişlerinde bulunan güvenlik alarm kutuları, hırsızları evinizden uzak tutmak için en garanti yoldur. Hırsızlar, alarm sistemi kurulu yere girmeye çalışmazlar. Ayrıca hırsız alarm sistemleri, verdiği uyarı ile hem sizi hem de güvenlik şirketini anlık olarak bilgilendirmektedir. Bu da hırsızın yakalanmasına yardımcı olmaktadır.
Unutmayın; hırsızlar alınmayan önlemlerden ve hatalardan faydalanmaktadırlar.